Geschiedenis

Klaas Ritsema is al verzamelaar van af zijn tiende jaar. Begin jaren tachtig verhuisde hij naar Stadskanaal, alwaar hij een antiekwinkeltje ontdekte en met de eigenaren bevriend raakte. Deze eigenaren wilden graag een museum beginnen maar kregen van de gemeente Stadskanaal nul op rekest. Zij zijn toen verhuisd naar Veendam waar zij het Verzamelmuseum hebben geopend.

In dit museum mochten particulieren hun verzamelingen gedurende drie maanden tentoonstellen. Klaas deed hier o.a. de rondleidingen. Ook had hij hier wat spullen uit zijn eigen verzameling permanent tentoongesteld o.a. radio’s en knikkerbakken. Het museum was zijn lust en zijn leven.

Helaas kwam in 1996 een eind aan deze situatie. Omdat Klaas niet iemand is die kan thuiszitten en hij ook geen deel meer kon uitmaken van zijn grote liefde, het museum, werd het idee geopperd een ’eigen museum’ op te zetten.

De zus van Klaas, Wiesje, had in Emmen veel vrienden en met een aantal van hen is gekeken naar de diverse mogelijkheden. Zo kwamen zij terecht bij de een leegstaande bovenverdieping van een prachtig pand, een voormalige muziekschool. Een aantal mensen werd bereid gevonden om een bestuur te vormen met Wiesje als voorzitter en samen hebben zij heel erg hard gewerkt aan de realisatie van het nieuwe museum.

Het resultaat was, dat binnen een tijdsbestek van een paar maanden het Radio-en Speelgoedmuseum konden worden geopend op 6 juni 1996 aan de Nassaulaan in Emmen. Een prachtige locatie waar veel mensen langskwamen en daar Emmen een toeristenplaats is met als grootste attractie de dierentuin hoopte het bestuur hier een graantje van te kunnen meepikken. Het museum was ondergebracht in een stichting en werkte met vrijwilligers waarvan er in Emmen voldoende waren. Uiteraard deed Klaas de rondleiding.

Zeker in de beginperiode was het voor veel leden van het bestuur bijna een fulltime baan en dat was wel erg moeilijk want iedereen had daarnaast zijn eigen werk. Maar er moest zoveel gebeuren om dit goed op poten te krijgen, dat iedereen bereid was er voor te gaan. Het museum op zich was een schot in de roos. Er was veel belangstelling van de media en mensen waren erg enthousiast. Helaas kreeg het museum van de gemeente geen enkele medewerking. Uiteindelijk bleken de kosten in Emmen te hoog te zijn en is in 1998 besloten om het museum uit Emmen weg te halen en op zoek te gaan naar een alternatief.

De gemeente Stadskanaal bleek enthousiast en heel meewillend en dit resulteerde in de heropening van het museum aan de Boslaan in Onstwedde op 26 mei 2000. In juni 2005 is hier het eerste lustrum gevierd en wij hopen natuurlijk dat het hier niet bij zal blijven.

KLAAS is op 21 mei j.l. overleden.

Het museum is vanaf deze datum gesloten.